News
Biological Sciences Drug Science Neuroscience


Forró témák a pszichedelikus kutatás területén

Úgy tűnik, hogy a pszichedelikus szerek szokatlanul széles körű alkalmazhatósággal rendelkeznek. A tudósok szeretnék megtudni, hogy pontosan meddig terjed ez.

Fordította Zsofia Elek, szerkesztette Krisztina Miskó

Az új pszichedelikus kutatási eredményeket átfésülve egy trend egyből feltűnik: a kiterjedtség. Több kutató foglakozik a pszichedelikumokkal, mint eddig bármikor.1 Nemcsak, hogy több tudós van, de több helyen tanulmányoznak többféle anyagot és tesztelnek pszichedelikus kezelési módszereket többféle rendellenességgel kapcsolatban. Ez a pszichedelikus kutatás úttörő korszaka és a terület napról napra növekszik.

A Pszichedelikus Kutatás Határainak Tesztelése

A pszichedelikus szerek maguk tudósokat és klinikusokat állítanak maguk mellé, a mentális egészségre gyakorolt potenciáljuk miatt.2 Ma a legtöbb kutatás pszilocibinnel történik, néhány kutatóközpont fókuszában az LSD és más pszichedelikus szerek állnak, valamint MDMA a PTSD kezelésére. A pszilocibin különösen izgalmas, a kedvezően biztonságos profilja és több rendellenesség kezelésére való alkalmassága miatt.3 Ez a tulajdonság nem csak a pszichedelikus szerek egyedisége: az SSRI-ok, például mind a depresszió, mind a szorongás kezelésében alkalmazott szerek.4 De a pszichedelikus szerek szokatlanul széles skálán tűnnek alkalmazhatónak. A kutatók arra keresik a választ, milyen széles is ez a spektrum valójában.

Eddig az előzetes klinikai tesztelések eredményei alátámasztják a hangulati zavarok, PTSD, alkohol- és nikotinfüggőség esetében a pszichedelikus szerek által támogatott terápia alkalmazhatóságát.5,6 A kutatók folyamatosan tovább mélyítik a tudást ezekre az eredményekre építve, hogy a szabályozás szempontjából, zöld utat kaphasson a pszichedelikus terápia az elkövetkezendő öt évben – amennyiben a további tesztelések is alátámasztják a hatékonyságát. Világszerte tizennyolc kettes és hármas fázisban lévő klinikai vizsgálat van folyamatban, ami ezeket a diagnózisokat érinti számos más mellett. A MIND Foundation, a Charité Universitätsmedizin Berlin-nel és a Central Institute for Mental Health Mannheim-mel együttműködésben,  jövőre szintén részt vesz majd egy nagyszabású tanulmányban a pszilocibin depresszióra gyakorolt hatását vizsgálva.

Mindeközben, a tudomány tovább bővül a mentális egészség területén.  A John Hopkins Egyetem Center for Psychedelic & Consciousness Research kiterjesztette a pszilocibin hatékonyságának tanulmányozását az evészavarokra. Az Imperial College Londonis büszkélkedhet pszichedelikus kutatóközponttal – Centre for Psychedelic Research – és hasonlót tervez. Ezen túlmenően a Yale és a University of Arizona kutatócsoportjai azt tesztelik, hogy a pszilocibin hatékony-e az OCD  ellen.

A kutatók azt is remélik, hogy a pszichedelikus szerek segítenek az alkoholon és nikotinon túli függőségekkel küzdőknek is. Az Alabamai Egyetem mostanában fejez be egy tanulmányt, ami a pszilocibin kokain függőségre való hatását vizsgálja, a Wisconsini Egyetem pedig hamarosan ugyanilyen kutatást fog elvégezni ópium származékok használói esetében.

A klinikai kutatásnéhány meglepő fordulatot is vesz. Az egyik figyelemre méltó kutatási irány a cluster fejfájás és migrén kezelése, melyekre jelenleg klinikai tesztek folynak a Yale -en, Baselben és Koppenhágában. A Beckley Foundation szintén támogatott nemrég egy klinikai vizsgálatot, melyben az alacsony dózisú LSD csökkentette a fájdalomérzetet.29 A londoni Imperial College kutatói javasolták a pszilocibin utolsó lehetőségkénti használatát, krónikus kómában levő betegek esetében, bár az elméletük még tesztelésre szorul.7

Hogyan Változtasd Meg A Változásra Való Képességed

Túl azon a tudáson, hogy a pszichedelikus szerek alkalmasak lehetnek bizonyos zavarok kezelésére, azt is fontos megérteni, hogy ez miért van így.

A kutatók a közelmúltban azt vizsgálták, hogy a trip, mely specifikus aspektusai teszik valószínűbbé, hogy a pszichedelikus terápia működjön. A misztikus tapasztalat tűnik az egyik kritikus jelenségnek (mely most már hivatalos szakkifejezésnek számít!). A misztikus tapasztalatok jellemzői az extázis, nyitottság és egység, valamint az idő és tér transzcendens érzése. Ezek az állapotok a jelentéssel való telítettségükről és arról is ismertek, hogy nehéz szavakba önteni.8 A közelmúltban megjelent tanulmányok azt sugallják, hogy ezek az élmények fontosak – talán esszenciálisak – ahhoz, hogy a pszichedelikus terápia gyümölcsöző lehessen.9

Fizikai szinten, a pszichedelikus szerek lehet, hogy elősegítik a neuroplaszticitást – ami az agynak az új neurális kapcsolatok kialakítására és újra strúktúrálódásra való képessége.10 Patkányok esetében a legtöbb pszichedelikus szer elősegíti a neuroplaszticitás számos komponensének képződését a pre-frontális agykéregben és hatásosabbak, valamint gyorsabban fejtik ki hatásukat, mint szinte bármely más szer.11 A kutatók azt feltételezik, hogy embereknél a megnövekedett neuroplaszticitás lehet hogy megmagyarázza a pszichedelikus szerek hosszútávú hatásait és igyekszenek ezt bizonyítani.12 13 (Ha erről még szívesen olvasna, nézze meg a neuroplaszticitással kapcsolatos blog posztunkat.)

A pszichedelikumok talán azáltal is hatnak, hogy ellensúlyozzák az agyi gyulladásos folyamatokat, melyek bizonyos pszichiátriai kórképek esetében elszabadulni látszanak.14 Dr. Stephen Ross (NYU) szerint a gyulladásos állapot csökkentése más célra is alkalmas lehet a mentális egészség javításán kívül. Azok a szerek, amelyek előmozdítják a neuroplaszticitást és tompítják az idegi gyulladást, egyedülállóan alkalmasak lehetnek az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív zavarok kezelésére. Erre jelenleg még nincs bizonyíték, de mivel az Alzheimer-kór még nem gyógyítható vagy lassítható, lehet, hogy érdemes ilyen módon is megpróbálni. A John Hopkins kutatói most folytatnak egy tanulmányt, az Alzheimer-kórral együtt járó depresszió pszilocibin általi kezelésére, és tervezik a kognitív képességek változásának mérését is. A Yale kutatói viszont nemrég mutatták ki, hogy a mikrodózisú LSD 20 µg-ig biztonságos időskorúak számára, mely megnyitja a lehetőséget a jövőbeli klinikai tesztek előtt.14

A Kevesebb Több?

Néhány kutató azt találgatja vajon a mikrodózis vagy a hallucinogén hatás kiváltásánál kisebb mennyiségű szerhasználat is jótékony hatású lehet-e. Ennek hatásaival kapcsolatban bőven vannak anekdotikus beszámolók, azonban a tudomány segíthet megkülönböztetni a megalapozatlan és a valóban pozitív hatást. A frissen alapított Canadian Centre for Psychedelic Science tanulmányozza a pszilocibin mikrodózisú használatát, és különböző csapatok, három kontinensen kutatják a mikroadagolást mind egészséges, mind beteg alanyok esetében.

A törvényi korlátok miatt ennek a munkának a túlnyomó többsége olyan alanyok kérdőíves megkérdezése alapján történt, akik privátban használnak mikrodózist. Habár, ennek a kutatási módszernek megvan az az előnye, hogy természetes körülmények között történik, több jelentős hátránya is van: ritka a valódi kontroll csoportos, vak vizsgálat, sok a retrospektív beszámoló és ezek pontossága vitatható, valamint a vizsgálati minták valószínűbben torzítanak a pro-pszichedelikus beállítottság irányába. Mindazonáltal a kutatók megteszik, amit tudnak. Számos, mostanában megjelent tanulmány vizsgálta az önbevalláson alapuló mikrodózisú használatot, és hozott pozitív, valamint nem várt eredményeket egyaránt.15-17 Ezen vizsgálatok egyike épp most folyik az Imperial College-ban.

A mikrodózisú használat, placebo kontrollált vizsgálatának szakirodalma szintén gyarapodik. Egy chicagói kutatócsoport mikrodózisú LSD-t adott egészséges önkénteseknek és csakúgy, mint eddig a kérdőíves vizsgálatok, ők is találtak mind pozitív mind negatív hatást (valamint masszív placebo hatást is).18 Az alacsony dózisú pszilocibinnel szintén történik vizsgálódás abban a tekintetben, hogy alkalmas-e a depresszió és a migrén kezelésére, mivel a magasabb dózis nem minden beteg esetében szükséges vagy alkalmazható. Egy tanulmánynak, amely az LSD mikrodózisú hatását vizsgálta egészséges egyéneken épp most fejeződött be az adatgyűjtési fázisa, míg egy másik most indul Új Zélandon. Néhány kutató azt reméli, hogy a mikrodózis az antidepresszánsok megfelelő alternatívája lesz, azon páciensek számára, akiknél az antidepresszánsok nem kívánt mellékhatásokat váltanak ki vagy nem bizonyulnak hatékonynak. Mások abban bizakodnak, hogy biztonságos módja lehet a hangulat és kognitív teljesítmény javításának egészséges alanyok esetében. De mindezt csak az idő – és az adatok – tudják majd bizonyítani.

A Dmt Kíséret

A DMT (N, N-dimethyltryptamine) nem merült feledésbe a mostani pszichedelikus reneszánsz során, és a szer egyedülálló tulajdonságai lehet, hogy külön tért nyernek majd a pszichedelikus terápia módszertanában. A DMT hatóideje rövid, mely intravénásan is kontrollálható és az LSD-vel és pszilocibinnel ellentétben nem alakít ki toleranciát.19 Londoni kutatók egy ideje a DMT agyi aktivitásra kifejtett hatásait vizsgálják EEG-vel,20 míg mások Baselben folytatnak a klinikai használat biztonságosságával kapcsolatos kutatást. A DMT ezen kívül abban a tekintetben is egyedi, hogy az egyetlen pszichedelikus szer, mely természetes formában is előfordul az emlősök agyában, és egyre közelebb állunk ahhoz, hogy kiderítsük milyen funkciót lát el ott.4,5

Az ayahuasca esetében is beindult kutatás, ami egy tradicionális amazóniai főzet, mely DMT-t tartalmaz. Az ayahuasca kutatások többsége Brazíliában történik, ahol a szer mentális egészségre és agyi funkciókra való hatását tesztelik.21 Mindeközben Svájcban folyik egy ayahuasca tabletta kifejlesztése. A szintetikus tabletta alkalmas lehetne a dózisok egységesítésére és néhány, az ayahuasca főzet fogyasztásával járó mellékhatás mérséklésére, valamint megvédené az Amazónia területén elő növényeket a túlzott betakarítástól.

A DMT közeli rokona a 5-MeO-DMT, amely hagyományosan a varangyos békák váladékából származik, szintén megjelent a szakirodalomban. A Maastrichti Egyetem kutatói a közelmúltban kategorizálták a 5-MeO-DMT hatásait különböző jóllétet vizsgáló mérési módszerrel,22 míg a John Hopkins csapata azt találta, hogy lehet, hogy ez a szer képes csökkenteni a depresszió és a szorongás tüneteit.23 Az ayahuasca esetéhez hasonlóan, a kutatók kezdik inkább a szintetikus formáját preferálni a 5-MeO-DMT-nek is, ebben az esetben az ártatlan varangyok zavarásának elkerülése érdekében.

Ablakok Az Elmére

A pszichedelikus kutatások alanyai manapság gyakran találják magukat egy MRI-ben vagy EEG elektródákkal felszerelt sapkát viselve, mely lehetővé teszi a tudósok számára az agyi aktivitás mérését, míg a szer hat. Egy izgalmas tanulmány során a Maastrichti Egyetem kutatói képesek voltak fMRI használatával kimutatni, mely agyterületek lehetnek felelősek az ego feloldódásának élményéért.24 Jelenleg idegi képalkotó eljárásokkal és viselkedésvizsgáló módszerekkel elemzik hogyan hat a pszilocibin a kreatív gondolkodásra, a szociális kognícióra és az érzelmekre.

Svájci kutatók hatalmas előrelépést tettek annak érdekében, hogy azonosítsák azokat a receptorokat, amelyek a pszichedelikus hatások létrejöttéhez szükségesek.25 Azt vizsgálják, hogyan hatnak a pszichedelikumok az agyi aktivitásra, és nemrég írták le a pszilocibin hatásait specifikus agyi területek esetében.26 Egy másik kutatási vonalon, Zürichben és máshol, az érdeklődés középpontjában a pszichedelikus szerek és a mindfulness meditáció közötti szinergia áll.27

Ezek a kutatások lehetővé tették a tudósok számára azoknak az elméleteknek a kidolgozását, melyek megmagyarázhatják a pszichedelikus szerek sajátságos hatásait. Ezek egyike az agyi entrópia elmélete, melyet Dr. Carhart-Harris és csapata fejlesztett ki Londonban.28 Az agyi entrópia elmélete szerint az emberi tudat egy kontinuum mentén írható le, melynek egyik végletére nagymértékben szervezett, míg a másik nagymértékben kaotikus agyi aktivitás jellemző. Míg az agy aktivitása nagyjából szervezetten működik normál éber tudatállapotban, addig a pszichedelikumok azt a kaotikusabb véglet felé mozdítják el. Carhart-Harris és társai folytatják ennek a teóriának a tesztelését MRI és EEG vizsgálatokkal (Erről többet ebben a blog posztban olvashat.)

Még Több Felfedezni Való

A pszichedelikus kutatás robbanása új és izgalmas irányokat vesz – most olyan helyzetben vagyunk, amikor minden egyes hétenen friss tanulmányok kerülnek publikálásra. Minden nap, kutatók a világ minden táján a különböző pszichedelikus szereket, azok agyra gyakorolt hatásait kutatják és azt, hogy hogyan segíthetik elő a mentális egészség javulását.

A közelmúlt kutatási hullámának összefoglalása kicsit olyan, mintha az óceánt akarnánk belegyömöszölni egy teáscsészébe. Ha szeretne többet olvasni róla, nézze meg az ASC Study Monitor -t és más projekteket, amelyeken a MIND Foundation jelenleg dolgozik.

Kizáró nyilatkozat: Jogi nyilatkozat: Ezt a blogbejegyzést önkéntesek fordították és ellenőrizték. A fordításban részt vevő személyek nem képviselik a MIND Alapítványt. Ha hibákat vagy ellentmondásokat talál, vagy ha a fordításban valami nem egyértelmű, kérjük, jelezze nekünk – örömmel fogadunk minden javítást. (mail to: [email protected]) Ha szeretne segíteni többnyelvű projektünkben, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk, hogy csatlakozhasson a MIND Blog Fordító Csoporthoz!

References:

  1. Doblin RE, Christiansen M, Jerome L, Burge B. The Past and Future of Psychedelic Science: An Introduction to This Issue. Journal of Psychoactive Drugs [Internet]. 2019;51(2):93–7. Available from:https://doi.org/10.1080/02791072.2019.1606472

  2. Johnson MW, Richards WA, Griffiths RR. Human hallucinogen research: Guidelines for safety. Journal of Psychopharmacology. 2008;22(6):603–20.

  3. Nichols DE, Johnson MW, Nichols CD. Psychedelics as Medicines: An Emerging New Paradigm. Clinical Pharmacology and Therapeutics. 2017;101(2):209–19.

  4. Lochmann D, Richardson T. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors. In: Handbook of Experimental Pharmacology. Springer New York LLC; 2019. p. 135–44.

  5. dos Santos RG, Hallak JEC. Therapeutic use of serotoninergic hallucinogens: A review of the evidence and of the biological and psychological mechanisms. Neuroscience and Biobehavioral Reviews [Internet]. 2020;108(October 2019):423–34. Available from:https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2019.12.001

  6. Mithoefer MC, Feduccia AA, Jerome L, Mithoefer A, Wagner M, Walsh Z, et al. MDMA-assisted psychotherapy for treatment of PTSD: study design and rationale for phase 3 trials based on pooled analysis of six phase 2 randomized controlled trials. Psychopharmacology. 2019;236(9):2735–45.

  7. Scott G, Carhart-Harris RL. Psychedelics as a treatment for disorders of consciousness. Neuroscience of Consciousness. 2019;

  8. Johnson MW, Hendricks PS, Barrett FS, Griffiths RR. Classic psychedelics: An integrative review of epidemiology, therapeutics, mystical experience, and brain network function. Vol. 197, Pharmacology and Therapeutics. Elsevier Inc.; 2019. p. 83–102.

  9. Roseman L, Nutt DJ, Carhart-Harris RL. Quality of acute psychedelic experience predicts therapeutic efficacy of psilocybin for treatment-resistant depression. Frontiers in Pharmacology. 2018;8(JAN).

  10. Kraus C, Castrén E, Kasper S, Lanzenberger R. Serotonin and neuroplasticity – Links between molecular, functional and structural pathophysiology in depression. Neuroscience and Biobehavioral Reviews [Internet]. 2017;77:317–26. Available from:http://dx.doi.org/10.1016/j.neubiorev.2017.03.007

  11. Ly C, Greb AC, Cameron LP, Wong JM, Barragan E v., Wilson PC, et al. Psychedelics Promote Structural and Functional Neural Plasticity. Cell Reports [Internet]. 2018;23(11):3170–82. Available from:https://doi.org/10.1016/j.celrep.2018.05.022

  12. Hasler G. Toward specific ways to combine ketamine and psychotherapy in treating depression. CNS Spectrums. 2020;25(3):445–7.

  13. de Almeida RN, Galvão AC de M, da Silva FS, Silva EA dos S, Palhano-Fontes F, Maia-de-Oliveira JP, et al. Modulation of serum brain-derived neurotrophic factor by a single dose of ayahuasca: Observation from a randomized controlled trial. Frontiers in Psychology. 2019;10(JUN).

  14. Flanagan TW, Nichols CD. Psychedelics as anti-inflammatory agents. International Review of Psychiatry [Internet]. 2018;30(4):363–75. Available from:https://doi.org/10.1080/09540261.2018.1481827

  15. Lea T, Amada N, Jungaberle H. Psychedelic Microdosing: A Subreddit Analysis. Journal of Psychoactive Drugs [Internet]. 2020;52(2):101–12. Available from:https://doi.org/10.1080/02791072.2019.1683260

  16. Polito V, Stevenson RJ. A systematic study of microdosing psychedelics. PLoS ONE [Internet]. 2019;14(2):1–26. Available from:http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0211023

  17. Anderson T, Petranker R, Rosenbaum D, Weissman CR, Dinh-Williams LA, Hui K, et al. Microdosing psychedelics: personality, mental health, and creativity differences in microdosers. Psychopharmacology. 2019;236(2):731–40.

  18. Bershad AK, Schepers ST, Bremmer MP, Lee R, de Wit H. Acute Subjective and Behavioral Effects of Microdoses of Lysergic Acid Diethylamide in Healthy Human Volunteers. Biological Psychiatry [Internet]. 2019;86(10):792–800. Available from:https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2019.05.019

  19. Strassman RJ, Qualls CR, Berg LM. Differential tolerance to biological and subjective effects of four closely spaced doses of N,N-Dimethyltryptamine in humans. Biological Psychiatry. 1996;39(9):784–95.

  20. Timmermann C, Roseman L, Schartner M, Milliere R, Williams LTJ, Erritzoe D, et al. Neural correlates of the DMT experience assessed with multivariate EEG. Scientific Reports [Internet]. 2019;9(1):1–13. Available from:http://dx.doi.org/10.1038/s41598-019-51974-4

  21. Jiménez-Garrido DF, Gómez-Sousa M, Ona G, dos Santos RG, Hallak JEC, Alcázar-Córcoles MÁ, et al. Effects of ayahuasca on mental health and quality of life in naïve users: A longitudinal and cross-sectional study combination. Scientific Reports. 2020 Dec 1;10(1).

  22. Uthaug M v, Lancelotta R, Oorsouw K van, Kuypers KPC, Mason N, Rak J, et al. (200) A single inhalation of vapor from dried toad secretion containing 5-methoxy-N,N-dimethyltryptamine (5-MeO-DMT) in a naturalistic setting is related to sustained enhancement of satisfact.pdf. 2019;

  23. Alan K. Davis, PhDa, Sara So, MSb, Rafael Lancelotta, MSc, Joseph P. Barsuglia, PhDd, and Roland R. Griffiths, PhDa E. 5-methoxy-N,N-dimethyltryptamine (5-MeO-DMT) used in a naturalistic group setting is associated with unintended improvements in depression and anxiety. Physiology & behavior. 2016;176(1):100–106.

  24. Mason NL, Kuypers KPC, Müller F, Reckweg J, Tse DHY, Toennes SW, et al. Me, myself, bye: regional alterations in glutamate and the experience of ego dissolution with psilocybin. Neuropsychopharmacology [Internet]. 2020;(March). Available from:http://dx.doi.org/10.1038/s41386-020-0718-8

  25. Preller KH, Burt JB, Ji JL, Schleifer CH, Adkinson BD, Stämpfli P, et al. Changes in global and thalamic brain connectivity in LSD-induced altered states of consciousness are attributable to the 5-HT2A receptor. eLife. 2018;7:1–31.

  26. Preller KH, Duerler P, Burt JB, Ji JL, Adkinson B, Stämpfli P, et al. Psilocybin Induces Time-Dependent Changes in Global Functional Connectivity. Biological Psychiatry. 2020;

  27. Smigielski L, Kometer M, Scheidegger M, Krähenmann R, Huber T, Vollenweider FX. Characterization and prediction of acute and sustained response to psychedelic psilocybin in a mindfulness group retreat. Scientific Reports. 2019;

  28. Carhart-Harris RL, Leech R, Hellyer PJ, Shanahan M, Feilding A, Tagliazucchi E, et al. The entropic brain: A theory of conscious states informed by neuroimaging research with psychedelic drugs. Frontiers in Human Neuroscience. 2014;8(1 FEB):1–22.

  29. Ramaekers JG, Hutten N, Mason NL, Dolder P, Theunissen EL, Holze F, Liechti ME, Feilding A, Kuypers KP. A low dose of lysergic acid diethylamide decreases pain perception in healthy volunteers. Journal of Psychopharmacology. 2020 Aug 25:0269881120940937.


Back